Vaříme ze sezoních a regionálních potravin

Fazolový kotlík

Na oleji osmažíme cibulku. Uvaříme fazole, do kterých přidáme osmaženou cibulku, Ajvar, sterilovanou kukuřici, rajčata a papriku, česnek, rajčatový protlak, dochutíme trochou kečupu, pepřem, solí a zahustíme moukou.

Vepřové Kung-pao

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou kýtu na nudličky, osolíme, opepříme, dusíme do měkka. Poté přidáme uvařenou cizrnu, červenou a zelenou papriku pokrájenou na kostičky, sójovou omáčku, trošku čínského zelí. Zahustíme moukou a povaříme. Na konec přidáme nakrájený pórek a dochutíme.

Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

Uvaříme těstoviny, do vychlazených těstovin přidáme nakrájená rajčata, papriku, pórek, tuňáka, jogurt Yofresh a promícháme. Necháme uležet v lednici.

Asijský bulgur s kuřecím masem

Osmažíme cibuli, orestujeme umleté kuřecí maso, osolíme, opepříme, přidáme kari, sójovou omáčku, mraženou asijskou zeleninu.  Necháme vařit. Poté přidáme uvařený bulgur a  promícháme.

Treska s hořčičnou omáčkou a kuskusem

Do rozpuštěného másla dáme hladkou mouku a osmahneme, zalijeme mlékem a povaříme. Osolíme a přidáme krémžskou hořčici, smetanu. Kuskus nasypeme do vroucí vody, osolíme, přidáme olej (máslo) a necháme dojít. Podáváme s opečenou treskou.

Králík po provensálsku

Osmahneme cibuli a slaninu, přidáme na kousky nakrájeného vykoštěného králíka, sůl, pepř, česnek, provensálské bylinky, nakrájené žampiony a rajský protlak. Pečeme do měkka. Zahustíme hladkou moukou, podáváme s vařenými brambory, zdobíme petrželkou.

Smetanovo-špenátová omáčka s těstovinami

Do rozpuštěného másla dáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme mražený nebo čerstvý špenát, česnek, povaříme, zalijeme smetanou. Podáváme s těstovinami.

Zapečená brokolice

Osmahneme cibuli, přidáme brokolici, opepříme. Dáme grilovací koření, promícháme, zalijeme smetanou a zapečeme v troubě, podáváme s uvařenými brambory.

Kapří karbanátek

Umleté kapří maso vyšleháme s mlékem, přidáme vejce, cibuli, česnek, kmín, majoránku, hořčici, sůl, pepř, petrželku. Tvoříme karbanátky, obalíme v trojobalu a smažíme na oleji. Podáváme s uvařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Salát s tuňákem a divokou rýží

Rýži a zelené fazolky uvaříme. Nakrájíme cibulku, červenou papriku, rajčata, petrželku, přidáme tuňáka, rýži, to celé promícháme. Dochutíme olivovým olejem, solí, šťávou z citronu, vychladíme. Můžeme podávat i s Yofresh.

 

Cuketová polévka s brambory

Na cibulový základ dáme cuketu a brambory a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Přidáme muškátový květ, sůl, máslo a pažitku.

Mrkvový krém

Na másle osmahneme mrkev, zeleninový vývar, zázvor, sůl, pepř. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu a pažitku.

Norská rybí polévka

Na másle orestujeme pórek, kořenovou zeleninu, kopr. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Rybu vaříme s divokým kořením a pouze rozmačkáme vidličkou. Smícháme dohromady s polévkou, přidáme smetanu, sůl a pepř. Zdobíme petrželkou.

Polévka z červené řepy

Červenou řepu uvaříme doměkka. Na cibulový základ přidáme tymián, česnek, sůl, pepř, zeleninový vývar. Přidáme brambory. Vše rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu a pažitku.

Cizrnová polévka

Uvaříme cizrnu doměkka. Na cibulový základ dáme kořenovou zeleninu. Uvaříme doměkka. Poté vše dohromady rozmixujeme. Přidáme česnek, sůl, majoránku, zdobíme petrželkou.

Dýňová polévka

Na cibulový základ přidáme česnek, tymián, zeleninový vývar. Přidáme očištěnou dýni a červenou čočku. Vaříme doměkka. Rozmixujeme.  Přidáme sůl, pepř, kari. Zdobíme zakysanou smetanou, dýňovými semínky.

Krémová chřestová polévka

Ingredience:

10 – 12 výhonků čerstvého bílého chřestu
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená
1 lžíce másla na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
muškátový oříšek
pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu

  1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
  2. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut (dokud nezměkne).
  3. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
  4. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte na nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut

Recept na dýňovou polévku

Dýňová polévka ze školní jídelny

Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme tymián, zalijeme zeleninovým vývarem. Vložíme neloupanou pokrájenou dýni Hokaido bez pecek a loupanou červenou čočku. Po 30 minutách vaření vše rozmixujeme a propasírujeme, ochutíme solí, pepřem, kari kořením a zjemníme sladkou šlehačkou. Na talíři zdobíme lžičkou kysané smetany a opraženými loupanými dýňovými semínky.

Recepty z ochutnávkového večera z 19.11.2015

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Hovězí zadní (nebo vepřová kýta), na oleji podusíme cibuli, mrkev, celer, petržel. Přidáme ocet, sůl, cukr, bobkový list, nové koření, pepř. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně.

Knedlíky – hrubá mouka, mléko, vejce, droždí, sůl

 

Boloňské špagety se sýrem

Na oleji osmažíme cibuli, opečeme namletou vepřovou  plec, přidáme kečup, česnek, oregano, rajčata, sůl, pepř a zahustíme polohrubou moukou.

 

Mexický fazolový kotlík

Namočíme fazole – nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou červenou, žlutou a zelenou papriku, česnek, kečup, kukuřici. Zahustíme polohrubou moukou (nebo škrobem), osolíme a opepříme.

 

Přírodní ryba se zeleninovými hranolky

Filety z tresky upečeme v troubě společně s kořením na ryby bez glutamátu. Zeleninu (pastiňák, mrkev) nakrájíme na hranolky, zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě.

 

Celerová polévka s krutony

Na másle usmažíme jíšku z Hrašky, přidáme na kostičky celer, zalijeme vodou a vaříme. Po změknutí rozmixujeme a osolíme a ochutíme muškátovým květem a petrželkou.

www.zs-mpb.cz
Jméno:
Heslo:
PRO RODIČE
FOTOGALERIE
KONTAKT
NAPIŠTE NÁM
ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova, Neratovice

Created by © 2013/2017 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek pro školy